Akupunktio on vanha kiinalainen hoitomuoto, ja kiinalaisella lääketieteellä on omat filosofiansa sekä teoriansa, jotka eroavat huomattavasti länsimaalaisesta vastineestaan. Filosofiansa ja patologiansa ovat täysin omanlaisiaan, kuten myös diagnostiikka ja hoito, farmakologia ja sairauksien ennaltaehkäisy sekä terveyden ylläpitoon liittyvät näkemykset. Koko prosessi lähtee kokonaisvaltaisesti ihmisestä, ja prosessin aikana tapahtuu muutoksia, joiden tapahtumaketjussa sekä ulkoiset että sisäiset syyt voivat aiheuttaa häiriöitä.
Huolellinen tutkimus selvittää oireiden syyn
Yllä mainitut häiriöt ilmenevät erilaisina oireina, jotka selvitetään tutkimalla esimerkiksi ryhtiä, yleisolemusta ja kieltä, kuuntelemalla puheääntä, hengitystä ja pulssia sekä varsinkin kyselemällä. Näin tehtävät havainnot ovat tärkeitä hoidon määrittelyssä. Akupunktiolla hoidetaankin kehon sähköpuolta, jolloin saadaan selville elinten yli- ja alitilat. Elimistön tasapaino voidaan saavuttaa oikeilla akupunktiopisteiden valinnoilla.
Hoito on aina yksilöllistä, kullekin ominaisten vaivojen mukaan suunniteltua
Oireille saadaan diagnostinen merkitys vasta, kun niiden suhdetta verrataan toisiinsa. Siten vielä yhden tai kahden oireen perusteella ei voida tietää häiriön laatua. Tästä johtuen jokaisen ihmisen päänsärky on yksilöllinen, joten se tarvitsee erilaisen hoidon. Vastaavasti jokainen vilustuu omasta kokonaisuudestaan käsin ja saa siten asianmukaisen hoidon. Jokaisella on myös persoonalliset vatsavaivansa, ja niihin annetaan henkilökohtaista sekä koko tilanteen huomioon ottavaa hoitoa.
Kiinalaisen lääketieteen ihmiskäsitys on kokonaisvaltainen, joten tästä syystä hoitokin on kokonaisvaltaista. Juuri tämä kokonaisvaltaisuus tekeekin kiinalaisesta lääketieteestä verrattoman, ennaltaehkäisevän hoidon.